Expositie in de Hamsterborg

In de eerste drie weekenden van mei exposeren drie noordelijke kunstenaars hun werk in de expositieruimte van de Piloersemaborg/Hamsterborg. Schilder Marike Smidt, beeldend kunstenaar Patricia Suer en fotograaf Gerben Veenstra laten zich inspireren door dieren uit hun dagelijkse omgeving. Vogels, koeien, schapen, honden en paarden zijn vereeuwigd in hun foto’s, schilderijen, objecten en beelden. Deze gevarieerde tentoonstelling in de Piloersemaborg (Sietse Veldstraweg 25 Den Ham) is vrij toegankelijk in de weekenden van 6-7, 13-14 en 20-21 mei (13.00-17.00 uur; laatste zondag tot 16.00 uur).

De expositie met recent werk van Marike Smidt (uit Groningen), Patricia Suer (uit Garmerwolde) en Gerben Veenstra (uit Warffum) wordt georganiseerd door de culturele commissie van de ‘Vereniging Vrienden van de Hamsterborg’ in de Piloersemaborg in Den Ham.

Ploegjam in Den Ham – Fransum

Op 23 en 24 april maken twee groepen van tien dorpsbewoners een kunstwerk van hun huis in de stijl van de bekende Ploegkunstenaar H.N. Werkman. Dat doen ze tijdens een zogenaamde ‘Ploegjam’ onder leiding van Marieke Keuken, Hugo Engwerda en Timo Meester. De resultaten vormen samen een openluchttentoonstelling die te zien is tussen 25 juni (het dorpsfeest) en 9 juli (de wandeltocht Langs Kerk en Pad). Voorafgaand aan de workshops wordt door Lenny Bulthuis, projectleider van In het spoor van De Ploeg een lezing verzorgd. De Ploegjam wordt mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Buurtfonds.

In het spoor van De Ploeg

De Ploegjam is één van de activiteiten van het project In het spoor van De Ploeg www.inhetspoorvandeploeg.nl. Het Plaatselijk Nut vindt het belangrijk dat ook in het Westerkwartier aandacht komt voor De Ploeg en kijkt uit naar nieuwe De Ploeg e-bikeroutes die ook de bijzondere Ploeglocaties in het Westerkwartier laten zien!

Data feest 150 jaar en wandeltocht bekend

Schrijf het vast in je agenda op 25 juni 2022 is er een feest ter ere van 150 jaar Plaatselijk nut en op 9 juli 2022 vindt de wandeltocht Langs Kerk en Pad plaats.

Meer nieuws volgt via deze website en op facebook.

 

Landschapsbiografie Middag-Humsterland

In het landschap van de Groningse streek Middag-Humsterland is het verleden overal aanwezig. Zo zijn de wierden goed zichtbaar: veel dorpen liggen iets hoger. En de wegen in het gebied zijn kronkelig, net als de zeearmen waarlangs ze ooit zijn aangelegd. In de verschenen Landschapsbiografie zijn de kansen voor verdere ontwikkeling van het landschap beschreven.

https://www.westerkwartier.nl/landschap-middag-humsterland-biedt-kansen?nocache=1&node=704&language_content_entity=nl&fbclid=IwAR2KrnEGOSyGuS_FIATXa6zH8rmQjn0w3_I8zxhJrOdYcJ2jbciR2LGHfPs

Keuvelbankje in gebruik genomen

Wethouder Hielke Westra heeft op vrijdag 6 december 2021 het Ontmoetingspunt in de speeltuin van Den Ham officieel geopend met het doorknippen van een rood lint. Dit overdekte ‘keuvelbankje’ staat er ter ere van het 150-jarig bestaan van de Vereniging tot Plaatselijk Nut Den Ham en Fransum nu 150 jaar bestaat. ‘Het zou mooi zijn als bij de vijver een overkapping komt, waar je beschut of in het zonnetje kunt zitten praten.’ Zo staat het in het Manifest Leefbaarheid Den Ham/Fransum van 2018. Het jubileumfeest is door corona een jaar uitgesteld, maar dit duurzame ontmoetingspunt, van verzonken staal, accoyahout en een sedumdak staat alvast. Bij deze sobere plechtigheid waren ruim tien van de dertig mensen aanwezig die met raad en daad aan de ontwikkeling en realisatie van het Ontmoetingspunt hebben bijgedragen. De gemeente Westerkwartier en het Loket Leefbaarheid van de provincie Groningen hebben dat met een flinke subsidie gedaan.

https://het-westerkwartier.nl/artikel/1187453/keuvelbankje-den-ham-in-gebruik-genomen-ter-ere-van-jubileum-vereniging-tot-plaatselijk-nut.html

Ploeg Hotspots geplaatst

In het Groningse Middag-Humsterland is veel geschilderd door de schilders van De Ploeg. Ook in en rond Den Ham zijn schilders actief geweest. Samen met In Het Spoor van de Ploeg heeft het Plaatselijk Nut een subsidie aangevraagd bij SNN om de twee borden te kunnen plaatsen. Er staat er ééntje in Fransum en ééntje in Aduarder Steentil. Ze zijn geplaatst op de plek waar de schilderijen destijds zijn gemaakt.